Kis Marton Zsolt

SZAK: néptánc
ÓRAREND:hétfő
Amennyiben hihetünk Bartók és Kodály zenei anyanyelvvel kapcsolatos gondolatainak, miszerint ismerünk egy olyan zenei nyelvet, melyet az anyanyelv módjára vagyunk képesek gyakorolni, úgy hiszem, hogy létezik egy olyan sajátosan magyar mozgásforma, éspedig a néptánc, amely legalább annyira sajátosan “anyanyelvi”, mint a népdal.

A zene és a tánc, mint magával az emberiséggel egyidős tevékenység, mindig is a katarzist kereste. A lélek teljes megtisztulását és feloldódását a lét harmónikus rendjében.
Nincs ez másképp a magyar néptánc esetében sem. Művészet, forma és tartalom harmónikus teljessége, kollektív katarzis lehetőségét hordozó műalkotás. És amennyiben mindekor a katarzist keresi (az összes művészeti formával egyetemben) sohasem a múltnak nosztalgikus, vágyódó gondozása, hanem a test és lélek formai önkifejeződése.
Mindezek okán a néptánctanár feladatának nem elsősorban a népszerűsítést, ismeretterjesztést tartom, hanem egy segítő kéz nyújtását, ki ki önkifejeződéséhez.
Szakmai tapasztalatok
2004 – 2007
Rákospalotai Meixner Iskola
Munkahelyi pozíció: Néptánc – Népi játék tanár
Feladatkör: elsősorban fejlesztés céljából tanítottam népi játékokat, néptáncot.
Oktatópárommal az iskola alsós osztályaiban koordináltam a művészeti iskola tagozatait (kézművesség, szín- és drámajáték, népi játék és néptánc).
Népi szokásrenden alapuló iskolai rendezvényekért voltam felelős, melyeken, modern 21-ik századi körülmények között, de gyökereinket jelentő arhaikus szokásainkból kiindulva igyekeztünk közösségi hagyományt teremteni az iskolai életben.
2008 –
Nagykovácsi Alapfokú Művészeti Iskola
Munkahelyi pozíció: Néptánc – Pedagógus asszisztens

Szakmai tapasztalatokkal kapcsolatos kiegészítő információk

2002-től rendszeres résztvevője (szervezőként, oktatóként, művészeti vezetőként) vagyok a Válaszúti (Szórvány, Ifjúsági, Családos, Felnőtt), illetve Kalotaszentkirályi táboroknak.
Itt rendszeresen oktatok gyerekjátékokat, valamint néptáncot.
2008-tól a Romániai Magyar Pedagógusszövetség szervezésében, a Bolyai Nyári Akadémia akkreditált pedagógustovábbképző előadója vagyok.
2010-től a Hagyományok Háza “Rendhagyó Óra” programsorozatának állandó munkatársa vagyok.
Táncházakban, valamint rendezvényeken, táncbemutatókon és táncoktatásokon működök közre (Táncház Egyesület, Pestújhelyi Közösségi Ház, Bécsi Magyar Intézet, Brüsszeli Magyar Ház és Kárpátia Alapítvány, Téka Alapítvány, Kallós Alapítvány).
Több együttes felkérésére koreográfiákat is készítettem (Bátaszéki Felvidék Táncegyüttes, Vérteskethelyi Höcögő Néptáncegyüttes, Kisbéri Bakony Táncegyüttes, Szamosújvári Kaláka Néptáncegyüttes, Győri Harmónia Művészeti iskola).